Blogg

BOKSAMTAL 2 vå 2017: MÖRKRETS HJÄRTA av JOSEPH CONRAD

21.02.2017 17:40

Till  årets andra boksamtal tisdag 14.02.17 kom Gunilla, Berit, Maria, Toni, Barbro, Kerstin, Annette, Ulrika och Eveline. Gertrud hade lämnat sina reflektioner via telefon. Hon och Inger hälsar till gruppen att de gärna hade deltagit i detta samtal, med all sannolikhet mycket spännande.

Romanen skildrar den belgiska exploateringen av Kongo; jakten på elfenben, intriger, korruption, vilsna, märkliga existenser och hänsynslösa exploatörer. Ingen har som Joseph Conrad skildrat människans inneboende ondska.
Mörkrets Hjärta publicerades 1902 och är Joseph Conrads viktigaste verk, en i allra högsta grad levande klassiker som ständigt lockar till nya tolkningar och känt för många genom Francis Ford Coppolas storfilm Apocalypse Now!

Det var svårt att välja ETT ORD av alla som poppat upp under läsningen, tyckte vi. Dock enades vi om de som finns i kommentarerna nedan.
KÄNSLA: Avsky för människans hänsynslöshet, girighet och grymhet.
 
 Tidigare utgåvaMörkrets hjärtaMörkrets Hjärta Mörkrets hjärtaMörkrets Hjärta  av
Joseph Conrad.PNG Joseph Conrad   Handelsstation vid Kongofloden 


Kort: Mörkrets Hjärta är en skrämmande men tydlig och saklig skildring av kolonialmakternas landerövringar. Mycket tung läsning, svår att ta sig igenom, lästes med ånges, men kändes nödvändig att läsa. Trots romanformen är den som en dokumentär. Den beskriver inte kolonisatörerna utan exploatörerna, erövrarna med råstyrkan. Eller också tvärtom - det mörka, okända och onämnbart hotfulla påverkade inkräktarna så, att de blev psykiskt och även fysiskt försvagade. Den enes styrka är bara det tillfälliga resultatet av den andres svaghet.

Några röster:- Det chockerande och upprörande är ändå, att människan aldrig lär sig av vår historia. -Ständigt pågår övergrepp på människor pga ras (fast vi är alla av samma ras - familjen homo sapiens) etnicitet, kön mm. -Man får rysningar över mänsklighetens beteende. -Författaren känns som en vanlig sympatisk människa men ovanligt reflekterande. -Jag blev inte fängslad. Jag blev besviken, borde ha fångats av den. - Författaren drev på bra i form av Marlows berättarröst. - Intressant med berättelsen i 3:e person, som blir tydligt på s 36 mitt på sidan: "Jag lyssnade spänt efter den mening ..." - Allt fick plats i en så tunn bok. - Ljuset mot mörkret fördunklar ljuset. - Ett tidsdokument - som jag inte tyckte var svår eller tung att läsa just för att det skildra något i vår historia.

Översättningar: Några hade läst översättningen av Margaretha Odelberg (1960) och några den nyaste av Einar Heckscher. Båda är mycket bra och återger originalet från 1902. Läs i recensioner nedan. Efterskrift av Gunnar Fredriksson: Flera i cirkeln var positiva till efterskriften och rekommenderar att man gärna kan läsa den som förord.

Rek: Inget att rekommendera den ovana läsaren, tyckte någon, men den vuxne läsvane ska absolut läsa denna bok. Den vinner på att läsas om, tyckte en annan. Flera har läst den mer än en gång. En viktig inblick i imperalismen och en politisk bok, tyckte vi.


VILKET SPRÅK!: Vi tyckte mycket om språket, det är levande bra prosa. Författaren kunde fånga och beskriva stämningar, såsom ”vi trängde djupare och djupare”- man nästan kände tystnaden i djupet och "ser när det händer". Lättläst, trots det mörka o dystra.  Vackert poetiskt och "fin i stilen", som krockar med det hemska författaren berättar om. Bra detaljerade beskrivningar som driver läsaren vidare, man vill tillsammans med Marlow komma fram till denne märkvärdige legenden Kurtz. Läsaren hålls i ständigt tvivel - lever Kurtz eller är han redan död?

 Lyriskt: s 36 "Det känns som om jag försökte berätta en dröm för er - ett gagnlöst försök, eftersom inget åergivande av en dröm kan förmedla drömkänslan, denna hopblandning av tokerier, överraskningar och förvirring till en skälvande, förtvivlad kamp, denna föreställning att ha fångats av det otroliga, som är drömmens innersta väsen..."  "Nej det är omöjligt att ge ord åt själva livskänslan under någon given epok av ens tillvaro - det som utgör dess sanning, dess mening, detta oåtkomliga något som präglar vårt jag. Det är omöjligt. Vi lever, liksom vi drömmer ensamma!"
s 73 "Ungdomens hänförelse drev honom, förde honom igenom oskadd."


Recensioner:

1) Svd 30 juni 2006 Magnus Eriksson https://www.svd.se/kolonial-grymhet-utan-motstycke

2) LitteraturMagazinet 20 sept 2012 S Lönnlöv https://www.litteraturmagazinet.se/joseph-conrad/morkrets-hjarta/recension/sebastian-lonnlov

3) Lektörsomdöme Bengt Lewan: En skoningslös kritik av kolonialismens brutalitet, en studie av människans inneboende ondska, en resa ner i det undermedvetna - Conrads kanske mest kända roman ger möjlighet till många läsningar. Han beskriver elfenbensjägaren Kurtz som en idealistisk människovän, en förkämpe för rättvisa och kärlek, men läsaren inser att denne härskat över sitt område i det svarta Afrika med en ohygglig grymhet. Har den civiliserade vite mannen rutits ner vid kontakten med det mörka okända? Eller är människans goda sidor oupplösligt förenade med det onda? Läsaren får själv tolka den döende Kurtz rop av fasa, då han i ett ögonblick av klarhet ser vad livet varit: "The Horror! The Horror!

Lästips: 1)Färd med Mörkrets hjärta: en bok om Joseph Conrads roman av Olof Lagerkrantz (som ser den som en ögonöppnare för hur Västerlandet systematiskt byggt sitt välstånd genom att plundra och utsuga den tredje världen). 

2) Allt går sönder av Chinua Achebe (som hävdat att romanen innehåller rasistiska drag).

 

Filmtips: Apocalypse (originaltitel: Apocalypse Now) är en episk amerikansk Vietnamkrigsfilm från 1979 i regi av Francis Ford Coppola  inspirerat av  Joseph Conrads roman Mörkrets hjärta (1902)

 

OBS! Sidhänvisningarna gäller min upplaga som är en specialutgåva och ingår i samlingen Klassiska Böcker, den bästa litteraturen av de största författarna. Titlarna är utvalda av Expressen i samarbete med Albert Bonniers Förlag 2007.

//Eveline

 

STINA OSCARSSONS TANKEVÄCKANDE FÖRELÄSNING

17.02.2017 23:42

Vi var 35-40 personer som valt att lyssna på Stina Oscarssons föreläsning i programsalen på Kulturmagasinet i Sundsvall. I konkurrens med Emil Jenssen som uppträdde på teatern. Stinas föreläste utifrån sin bok Inte en berättelse,  om hur det egentligen står till i vårt samhälle, hur vår demokrati urholkas, hur allt och alla blir till varumärken, hur man värnar mer om varumärket än själva kärnverksamheten var en tankeväckare och mycket intressant. Hon refererade ofta till Dag Hammarskjölds "Vägmärken". Riktlinjer vi alla borde läsa och följa.
Stina upprepade flera gånger: "Vi måste försvara konsten och kulturens frihet" och hennes ord sitter kvar i min hjärna att "Allt är bara till låns!" 

Nedanstående inspelning har lagts upp av stadsbiblioteket på Facebook och jag vill dela den med mina följare!

https://www.facebook.com/eveline.santner.7/posts/1277191879038221



   Inte EN berättelse  av Stina Oscarsson 

FÖRFATTARFÖRELÄSNING STINA OSCARSSON

14.02.2017 23:19

Tors 16/2 kl 18:00 föreläser STINA OSCARSSON utifrån sin bok "Inte en berättelse"

Plats: Programsalen Kulturmagasinet i Sundsvall  



BYTE AV TITLAR FEBR-MARS

02.02.2017 21:51

VI GÖR ETT BOKBYTE OCH LÄSER

MÖRKRETS HJÄRTA TILL 14 FEBRUARI

ANNIE JOHN TILL 14 MARS

/Eveline

BOKSAMTAL 1 vå 2017: SVENSKA GUMMISTÖVLAR av Henning Mankell

17.01.2017 11:50

Vid årets första boksamtal tisdag 17.01.17 deltog Kerstin, Gunilla, Maria, Ulrika, Berit, Toni, Gertrud, Annette och Eveline från höstens cirklar samt Barbro och Inger, som är nyanmälda för våren. Trevligt med så inspirerande, kunniga och litteraturintresserade deltagare. Alla vill delge sina genomtänkta synpunkter och att funder ut ETT ORD eller EN KÄNSLA är ett intressant inslag.

VÄLKOMNA till spännande och utvecklande samtal under våren 2017.

Vårens första bok heter

 

En roman om kärlek, svek och att åldras samt om människor vars liv gått i stå. Så lyder lektörsomdömet av Charlotte Lilja. Eller som Åke Leijonhufvud skriver i Sydsvenskan om åldrandets förbannelse och den svenska ensamhetens betydelse. Vi instämmer och tycker alla mycket bra om boken. Den väckte tankar på ensamhet, bokslut, svårmod, medkänsla, hopplöshet, vanmakt, ilska  och med känslor som dyster, omvälvande och förskansning.

Huvudkaraktären Fredrik Welin uppträder osympatiskt och otrevligt. Han är elak, vresig, brysk, cynisk och framför allt kärlekskrank. Han ljuger när han blir desperat, han snokar och hittar på. Är han verkligen så otrevlig i grunden som människa? Den frågan diskuterade vi länge kring. Nej, kom vi fram till, att mycket bottnar i de tillkortakommanden människan ställs inför och får dras med under livets gång.

Ett par vänliga/omtänksamma tankar visar Fredrik: s368 han ber Jansson att sjunga på nyårsafton; tankarna på det kommande barnbarnet samt s438 att han inte avslöjade gärningsmannen utan fann på ett sätt att förklara de bakomliggande orsakerna till bränderna. Intressant också med tanke på Fredriks önskan att utfärda en dödsdom åt Jansson på s141 - vilket han i praktiken faktiskt gjorde.

Romanen saknar humor, förutom när Fredrik irriterat återkommer till skjortorna från Kina!

Något spretig o förbryllande i sin berättarform - många olika skeenden som inte känns relevanta! Dock pågår livet med massor av irrelevans, egentligen. Fredriks beställda gummistövlar, löper som en lös trådända genom romanen, kommer fram till slut! Giaconellis skospänne från boken Italienska skor! Dottern Louise och hennes destruktiva liv i Paris med färgad man, handikappad svåger och barnet på väg. Lisa Modin och hennes liv och bakgrund (i garderoben)! Vad menade författaren med det? Kanske att belysa att vi alla har lik i garderoben! Kanske belysa att vår omvärld är brokig och att vi måste hitta sätt att samverka och samleva på. Berättelsen om kvinnan och blodiglarna s411; Tältet på skäret;

Intressanta fragment: minnesbilder som oroliga skuggor s355; trädets åldersdatering s358

Om rädslor: Janssons s140 som han döljer med sin inställsamhet och nyfikenhet; Fredriks s 125-126 om det oväntade hos människor man tror sig känna - om att åldrandet är som att leva i ett ingenmansland. Faderns s 23, 208, 260 - att i slutet av livet behöva "ursäkta sig". Starkt!

Om döden: s92 Ta inte livet så allvarligt, eftersom vi ändå inte överlever det; s342 om en sotare på ett foto som tar livet av sig; s406  Döden var Ingen kriminalroman, men lite spänning är det kring frågan om vem som är mordbrännaren? Vi tyckte inte det var mordbrand, utan en pyromans fascination av att "tutta på". Han hade förvissat sig om att Fredrik kom ut ur huset och de boende i de andra två husen var bortresta. s406 Döden var mig plötsligt mycket nära - författarens egen?

Romanen är lättläst med starka och berörande avsnitt. Ett känsligt fint språk, som författaren Henning Mankell plägar skriva sina böcker.

Läs Italienska skor, en fristående berättelse, med beröringspunkter bl.a. den italienska skomakaren Giaconelli, dottern Louise, kvinnan som Fredrik felopererade, Harriet som Fredrik har Louise tillsammans med och inte minst husvagnen.

Avslutar med att citera från s8 i boken: Mycket har den lärt, som känner sorgen. Ur diktverket Rolandssången från 1100-talet om riddare Roland som stupade år 778.

Recensioner:1) GP

2) Aftonbladet 16 jun 2015 Ulrika Stahre

3) Norran 18 juni 2015 Olle Lundqvist

4) Sydsvenskan 16 juni 20155 Åke Leijonhufvud      

5) Lektörsomdöme Charlotte Lilja Om kärlekens kraft att hela men också förgöra. Här finns inga hjältar bara ensamma själar. Men en kraft som övervinner svårigheter och överlever. Språkligt är det ett nöje att läsa Svenska gummistövlar. 

Svenska gummistövlar är En roman som en regnbåge - men finns det någon skatt i slutet?

Henning Mankell dog 5 okt 2015. Sorgligt att vi inte får läsa fler nya romaner av honom. Henning Mankell saknas i författarvärlden.

/Eveline

PATTI SMITHs FOTOUTSTÄLLNING på KULTURHUSET i STOCKHOLM

10.01.2017 12:40

För att runda av hösten med Patti Smiths roman Just Kids - hennes deltagande i Nobelfesten istf Bob Dylan - besökte jag den fotoutställning Eighteen Stations som hon har på Kulturhuset i Stockhom, på min väg hem från en härlig nyårsvistelse hos kära syster Josefine i Hallstahammar. En trevlig tågresa i en "dubbeldäckare" (min första faktiskt) och några timmars självvalt uppehåll innan tågresan fortsatte hem till Sundsvall sen eftermiddag.

Jag åt en sopplunch på det mysiga Konditori Kafferepet (intill Nils Ferlins torg - där jag och en väninna fikade på 80-talet vid våra shoppingresor till Stockholm från Söderbärke i Dalarna - idag behöver vi inte shoppingresor med alla stora shoppingcenter utanför varje större stad).

Patti Smiths fotoutställning var mycket intressant och jag tog god tid på mig att studera hennes foton av bl.a. Frida Kahlos säng, kryckor, korsett och medicinflaskor; Makarna Einsteins väggtapet; Kända kulturpersonligheters gravar hon besökt runt om i världen, bl.a. hennes stora inspiratör Artur Rimbauds grav; ett bibliotek iordningställt med böcker från och med hennes inspiratörer bl.a.Joseph Conrad och Mörkrets Hjärta (den boken vi redan bestämt att läsa!) samt  Robert Maplethorpes;

Ett besök på NK:s rea är kul, stressigt och varm så jag gick till  Axelssons kläder  där jag brukar "fynda" och denna gång blev det en jacka med dragkedja till sommaren. Läste sedan i tidningen att Axelssons gjort konkurs, så det blev mitt sista köp där.

Åt frukt och choklar som syster skickat med på centralen, innan tåget gick kl 18:03.

Väl på min plats 12 i 1kl och tyst kupé, njöt jag av SJ-middag och lyssnade på Vinter i P1.

 

                          

BOKSAMTAL 4 HÖ 2016: INUTI av HÉLÈNE CIXOUS

18.12.2016 16:06

Vi som träffades tis 6 dec och samtalade om höstens sista titel var, Kerstin, Berit, Gunilla, Annette, Gertrud, Toni, Ulrika och Eveline. En titel, ett innehåll, en författare, som vi snabbt kom i livlig diskussion om och var helt överens om att denna litteratur var höstens svåraste och mest krävande läsning.

          Inuti  av         Hélène Cixous

Inuti handlar om allting och ingentineg. En egentlig intrig saknas, det är genom språket flickans saknad och vrede blir synligt.Trots sina enbart 134 sidor kräver den mycket tid och total koncentration av sin läsare samt stort intresse att förkovra sig själv. Det går att söka svar, men det är inte alltid så lätt att förstå sammanhanget. En kompakt och språkhögtidlig bok. 

Inuti stimulerar tanken men är sparsam att stimulera känslor, som Louise Epstein, en av recensenterna uttryckte i SR. Man ska läsa sakta och lyssna, för att citera Maria Schottenius, DN. Tvingar oss att ta djärva tnkesprång, som Magnus Persson skrev i SvD.


Vi pratade om det vackra språket, som ibland var så högtravande att det smärtsamma i skälva skeendet förminskades. Författaren använder sina egna erfarenheter och romanen kan läsas självbiografisk, trots att 

Jag som valde boken, gjorde det med tanke på innehållsbeskrivningen på baksidan. Om en liten flicka som mister sin pappa i tidig ålder och vars sorg och smärta beskrivs jämte moderns och  farmoderns. Ett livsskeende, som formar en människa, som är vårt hösttema. En enkel beskrivning och hantering av dödens smärta är det inte, vilket dock ger läsaren andra dimensioner. 

Några i gruppen tyckte inte att de hade orkat läsa hela boken, men efter våra samtal blev de mer nyfikna på sin egen upplevelse av att läsa till slut. Någon tyckte också att förordet var alldeles för långt och egentligen onödigt. Det hade varit bättre som efterord. 


Recensioner: DN 2009-06-07 Maria Schottenius;  

SvD 2009.07.06 Magnus Persson

SR P1 2009.03.03 Louise Epstein (läs / hör) 

Lektörsomdöme av Eva Lundgren: berättelsen är skriven från ett suggestivt inifrånperspektiv.

Extra: Hélène Cixous var inbjuden till Stockholm Litteratur 2016 och var med i en intervju på Kulturhuset den 30.10, som finns på Youtube. Intervjun med Hélène Cixous https://youtu.be/7i0K9ykoC_w börjar ca 35 min in i programmet. 


/Eveline 




BOB DYLAN KOM INTE TILL NOBELFESTEN - PATTI SMITH SJÖNG I HANS STÄLLE

16.12.2016 12:33

Patti Smith hyllade Bob Dylan och sjöng en av Dylans fantastiska lyrik

under Nobelfesten 10.12.2016

 

 

 

VINNARNA AUGUSTPRISET 2016

30.11.2016 12:20

Vinnarna som utsetts till Augustpriset 2016 är

Lina Wolff med De polyglotta älskarna - svenska skönliterära bok De polyglotta älskarna

 

Nina Burton med Gutenberggalaxens nova - svenska fackbok Gutenberggalaxens nova : en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution

 
 
Ann-Helèn Laestadius med Tio över ett - svenska barn- och ungdomsbok  Tio över ett

 

 

VARFÖR VARA LYCKLIG NÄR DU KAN VARA NORMAL av JEANETTE WINTERSON

23.11.2016 13:20

 Varför vara lycklig när du kan vara normal?                                       Jeanette Winterson 2005.

Varför vara lycklig när du kan vara normal    av   Jeanette Winters

Såg detta sammandrag av mig i en annan bokcirkelblogg jag deltagit i, att vi i augusti 2015 läste och samtalade om denna /detta existentiella och mycket viktiga. Jag vill nu också ha detta i denna blogg - läs gärna sammandraget och framför allt boken, så förstår du varför! Du får inte svar Varför vara lyckligt när du kan vara normal, men förståelse för frågan.

Ja, den frågan kan ställas i många situationer, men när en mor ställer den till sin dotter då hon vår veta att dottern vill vara lycklig i sin sexualitet (s112), ja då blir det starkt och hårt. Det tyckte vi och vi tyckte för övrigt mycket om denna bok - innehåll, bakgrund, alla infallsvinklar, politiska och sociala nedslag. Författarens ständiga avbrott i handlingen kan ses som "spretiga" eller som "vidgande"- intressanta vinklingar i gruppen :-)

 Det finns så mycket ursinne och mod i denna författare, att ha lyckats "lyfta sig själv" till en nivå - jämställd med Shakespear :-) (Wintersons egna ord). Det fanns mycket att säga om den hänsynslösa och depressiva Mrs W och hennes underdånige man.

Fadern hade barnet inte mycket att tacka för så länge modern levde. Kanske något av en närhet när Mrs W dött.

 Många funderingar om: Att hitta, komma och lämna HEM! Vad, var är HEM? Vem, vad är JAG i ett HEM? Kärlek - det svåra - alltings början och slut (s223)!

 Enligt Alex författarinformation belyser Jeanette Winterson sin mångbottnade levnadsberättelse "både galghumoristisk och satirisk och kombinerar passionerad ilska med reflekterande analyser.

 Jag vill gärna tacka för det inspirerande samtalet om denna mycket starka, berörande, insiktsfulla och berikande livsberättelsen, genom att återberätta samtalet i min nuvarande blogg.

Avslutar med dikten NU jag hänvisade till, som jag hörde i ett radioprogram om "Meningen med livet":

Nu speglar sommarängen himmelriket

med liv och lust och ljuv musik

I morgon bleknar bilden bort

och mänskans liv är alltför kort

Att famna nuet är att leva

gråt och le den stund du fått

Tro ej tiden är din herre

Ögonblick är lyckans mått

 

Bokhälsningar från Eveline

 

<< 22 | 23 | 24 | 25 | 26 >>