Blogg

Författarföreläsning av Elin Olofsson tisdag 28 okt 2014 kl 18.00

24.10.2014 18:00
Hej bokvänner
 
Ni som deltog i vårens läsecirkel minns såklart "Då tänker jag på Sigrid" - denna starka skildring om en modern hemvändare från storstad till jämtländsk landsbygd.
 
Ni övriga kanske har läst den ändå. Om inte finns sammandrag från vårt boksamtal inlagd i bloggen  30.03.2014.  
 
Nu har Elin Olofsson skrivit en ny roman "Till flickorna i sjön", som hon ska berätta om på TISDAG 28 okt kl 18.00
 
Plats: Programsalen på Kulturmagasinet i Sundsvall
Biljett 80 kr genom Entré Sundsvall tel 060-155400 eller Kulturmagasinets reception 060-191800
KulturföreningenTidsspegeln-ABF-Sundsvalls Stadsbibliotek-Kulturmagasinet
PPla 
 
 

UTAN PERSONLIGT ANSVAR av Lena Andersson

24.10.2014 17:14

Uppföljaren till Egenmäktigt förfarande är på gång! Den finns att förhandsbeställa, som inbunden.

Utan personligt ansvar  Utan personligt ansvarav Lena Andersson.

Ester Nilsson är tillbaka. Och hon har inte lärt sig någonting!

Det blir spännande läsning!

Recensioner: Finns ännu inga men Bokhandlarn i Sundsvall har skrivit i sin blogg

NOBELPRISTAGARE 2014 Patrick Modiano fransk författare

10.10.2014 16:43

Nobelpriset i litteratur 2014 tilldelas    https://www.pileface.com/sollers/article.php3?id_article=1182     Patrick Modiano

Peter Englund tillkännagav torsdagen den 9 oktober 2014 kl 13.00 Svenska Akademiens beslut, att den franske författaren tilldelas årets nobelpris med motiveringen ”för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”.

Patrick Modiano, född 1945, räknas som en av Frankrikes främsta författare. Med sina starkt personliga romaner, där handlingen nästan alltid utspelar sig i Paris, har Modiano sedan länge en hängiven publik såväl i hemlandet som utomlands. Modiano har bland annat belönats med Franska akademiens stora romanpris 1972, Goncourtpriset 1978 samt det prestigefyllda Prix mondial Cino Del Duca 2010.

Lilla smycket, Dora Bruder, Nätternas gräs är bara tre av Patrick Modianos författarproduktion. Jag har hört att man ska börja med Nätternas gräs, men jag har tänkt börja med Lilla Smycket, den titeln tilltalar mig. 

Recensioner: Aftonbladet    Svd 

 

En tanke till vårens läsecirklar: Vi har två cirklar på gång i Sundsvall. Jag funderar på att föreslå att vi läser samma bok av årets Nobelpristagare för att sedan alla tillsammans diskuterar boken vid en extra läsecirkelträff, under maj månad. Kanske upplägget inte passar alla, men det kunde vara intressant för oss att en gång träffas i storgrupp.

//Eveline

BOKSAMTAL 7 oktober 2014 Lucke & Lull Arvet efter en Bonnier av Björn av Kleen

08.10.2014 20:22

 Boksamtal 2 i höstens tema   -  "Kärlek-Makt-Relationer"

Lucke & Lull Arvet efter en Bonnier    Lucke & Lull : arvet efter en Bonnier     av Björn av Kleen

Till höstens andra läsecirkel kom Margareta, Anita, Inger, Toni, Gunilla, Annette, Barbro, Sofia och Eveline. Åh, vilken häftig diskussion Lucke & Lull gav underlag till! Det var iaf positivt med denna bok!

Den negativa kritiken var tongivande: deltagarna uttryckte indignation, frustration, ilska och negativ kritik till både innehåll och författarens skrivsätt och syfte. Är det en faktabok eller en "vem är vem-bok" undrade någon. Det fanns kritik till  utseendebeskrivningar. t.ex. Lull ”en kurvig brunett med bobfrisyr” (s 43), en advokat beskrivs som ”en dagenslunchgäst” (s 107) osv? Även bokens arvstvist ansågs som rättsligt omöjlig/onödig, enligt någon i gruppen. Man undrade vad huvudpersonen egentligen ville uppnå med den rättsliga prövningen? Vi har sedan 1970-talet en lag om rätt till laglott. Och vad ville författaren med denna skildring av Borgare?

De i gruppen, som hade läst Björn av Kleens förra bok ”Jorden vi ärvde” om Adeln, blev mycket besvikna. En del tyckte det var en rörig och ointressant bok, där författaren ofta bytte perspektiv i tid och rum och där hela skrivprojektet ter sig överambitiöst. Bokens tidsperspektiv kan uppfattas ryckig för den yngre generationen, som inte var med på 50-70-talen.

Släktträdet: för ”tunt” och rörigt; Titeln: tycktes fel då man tyckte det mest handlade om Anna o Jonas. Språket: ingen fin prosa. Berättelsen: ”skevar”; -den känns oredigerad och svår att förstå, tyckte några; -svårt att se helheten med alla växlingar av årtionden, karaktärer, händelser och företagskultur. Berättarjaget: skiftar, vilket gör det hela ännu rörigare tyckte några.

Fanns det inget intressant i boken? Jo, absolut! - För några av oss, däribland för mig som valt boken, just för att få inblick i den maktstruktur, som finns i megaföretag. De juridiska skyddsnät, man har möjlighet att "gömma sig" bakom och aningslösheten att låta sig underordnas av kulturella och patriarkaliska maktstrukturer i tron att så ska det vara och i syfte att själv åtnjuta guldkanten.

-Tillbakablickarna till 50-60-talen, som några av oss relaterade till och kunde känna igen oss i; - Kamratpostens betydelse för 1:a barngenerationen; - Veckotidningarnas ”influenser” i vardagen för ”1:a tonårsgenerationen och hemmafruar”; - Företagsneddragningarna på 70-80-talen; - Skillnader i värdegrund i Bonniers 5:e, 6:e och 7:e generation (s 195) och skillnader i gällande meriter för samma generationer (s 204). Avsnittet om "ungdomsklubben Gutkind" - liknande klubbar att "dana" kommande generationer finns kanske också i andra stora familjeföretag. - Och Jonas Bonniers avhopp 2013 från VD-posten i familjeföretaget (s212).

Berörande delar: - Att höra till en familj och ändå inte höra till som Anna och i viss mån även Jonas vittnar om, har författaren skildrat bra. -Även intervjun av Morgan (s 238-239) om sin relation till morfar Lucke & mormor Lull berörde positivt – finstämt återgiven av författaren, tycker jag. Uteslutningen av Anna och hennes barn, inte bara från det ekonomiska arvet utan även från det kulturella och i relationerna med övriga syskon och kusiner, är tydligt återgivet av författaren.

Intressant också att fundera kring vårt egna ”sociala och kulturella kapital/arv, i vår egen tillhörighet och samtid, som författaren gör (s 208), men det hade vi inte utrymme för att diskutera.

Författaren lyckades inte skapa någon större relation till alla läsarna i vår läsecirkel, men uppfyller iaf temat Kärlek-Makt-Relationer. Vi kanske bör läsa om den, tyckte några av oss! Ja, nu när jag lyssnat på intervjun med Anna Toss och Björn av Kleen hos Malou TV4 2013-10-02. SE HÄR ! Några av våra frågor får förklaring, tycker jag.

Björn av Kleen är kolumnist i DN och har för avsikt att fortsätta sitt ”fyra ständerprojekt”. Adel och Borgare är klart, återstår att se vad det blir av Präster och Bönder.

Avslutar med att citera sista meningen på s 232, som är ett utdrag ur ”Saffranshjärtan”, en roman av Jonas Bonnier. Den handlar om ett familjeföretag där yngste sonen David uteblir från en viktig bolagsstämma i syfte att gå sin egen väg. Att jämföras med Jonas Bonniers avhopp från Bonniers, för att återgå till sin egen valda väg - att skriva romaner. Självbiografiskt!

”Det kan inte vara meningen att vi ska leva våra liv i våra föräldrars fotspår, att vi ska vara stolta över något som de har byggt upp i stället för att vi ska skapa något själva.”

/Eveline

Recensioner: Aftonbladet    Sydsvenskan    SvD   

 

Kuriosa:

 Författaren beskrev en karaktär som "flamboyant" (glömt vilken sida) Betyder:praktfull, grann/flammande (engelska)

 Denna buske/blommande träd ur familjen ärtväxter heter Flamboyant och bilden är från Florida Keys. 

 

BOKSAMTAL 9 september 2014 Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

15.09.2014 17:01

Boksamtal 1 i höstens tema   -  "Kärlek-Makt-Relationer"  

Egenmäktigt förfarande: En roman om kärlek Egenmäktigt förfarande : En roman om kärlek av Lena Andersson

Till höstens första läsecirkel kom Anita, Annette, Erik, Barbro, Toni, Inger och Eveline. Egenmäktigt förfarande, (Augustpristagare 2013 se artikel 25.11.2013) är en skarp, utlämnande, hudlös beskrivning om det smärtsamma att älska obesvarat! Om KÄRLEK, HOPP, LUST samt SJÄLENS ensamhet!

Samtalet blev mycket livligt och givande. Alla uttryckte olika slags känslor, från ilska men också förståelse över Ester Nilssons naiva och undfallande sätt till vrede över den känslokalle Hugo Rask med sitt stora ego. Boken lämnar ingen oberörd, vare sig man tycker om denna ensidiga, förödande och tärande kärlekshistoria, eller inte. 

I början av samtalet gick åsikterna isär om vikten av en sådan berättelse, men våra olika infallsvinklar resulterade i, att vi i slutet av träffen enades om att detta var en sällsynt viktig och trovärdig berättelse med en hög igenkänningsfaktor, iaf för en del av oss.

Många livsfrågor ryms i denna lilla bok bl.a. om förälskelsens självupptagenhet och om maktfullkomlighet hos den som inte älskar tillbaka. Om den oerhörda kraft den som vill gå uppbådar i och med sin starka vilja att gå till något....i motsats till den kraftlöshet den känner, som blir lämnad och inte vill förändra. Om behovet av att prata, s202 "Pratandet, som inte handlar om att få klarhet, vilket den pratande påstår, utan om att övertyga och övertala". Vi tyckte också om författarens beskrivning av HOPPET, även om det i slutkapitlet kändes något överdimensionerat. 

Vi var tveksamma till att Hugo Rasks beteende skulle vara ett lagbrott. Ester Nilsson var ju med och villig hela tiden, det var egentligen (för att använda hennes eget uttryck) hon som var den drivande till deras "köttsliga förening", vilket i sig inte ger "rätt till varandra" per automatik!

Författarens språk tyckte vi också olika om inledningsvis, från "nej, det gav mig ingenting" och onödigt främmande ord, man måste slå upp --- till "fantastiskt, briljant och filosofiskt - intelligent och intellektuellt.

Några lyfte fram meningar, som fastnat: - s8 "Glappen mellan tanke och ord, vilja o uttryck, verklighet o overklighet och det som växer i dessa glapp". - s16 "Inget skulle förändras, bara berikas". - s82 "Det var en sån dag hon inte kunde skilja på tanke och känsla". - s180 "Förespegla inte den hoppfulla det du vet inte kommer att inträffa". - s187 "Hur kan man vara så dum att man tror att det handlar om tid när folk anger tid som skäl?" (När man egentligen inte vill - igenkännande!)

Vi var alla mycket nöjda när vi avslutade dagens boksamtal! Våra olika åsikter, som vidgar det egna perspektivet genom diskussionerna, är så berikande - och denna bok gav ett mycket bra underlag till den processen. Och visst innehöll den Kärlek-Makt-Relationer!

/Eveline

 

Recensioner: DN.KULTUR Om livet efter Ester 11-05-14

HARLEQUIN på jakt efter svenska författare

15.09.2014 15:02

 Vbf ett mejl jag fick idag om att 

"Harlequin är på jakt efter svenska författare".


Hej!

Jag gillar din blogg och mejlar dig eftersom jag tror att en del av dina besökare har författardrömmar.

För en av dem kan drömmen bli sann. Just nu är vi på Harlequin på jakt efter vår första svenska författare någonsin.

Harlequin är ju ett av världens största förlag med utgivning i 110 länder världen över. Enbart i Norden ger vi ut 1 500 böcker varje år i genrer som romantik, krim och feelgood.

Hittills har Harlequin varit stängt för svenska författare. Men nu har vi tänkt om.

Därför lanserar vi i dagarna en svensk författartävling där första pris är ett bokkontrakt.

Om du skulle vilja skriva några rader om tävlingen på din blogg  och hjälpa oss att hitta vår första svenska författare skulle jag bli jätteglad.

Jag bifogar ett pressmeddelande och om du har några frågor - om tävlingen eller om Harlequin­ i största allmänhet -  är det bara att höra av dig till mig.

Bästa hälsningar

Anna  Svedbom

PS: Tävlingsdeltagarna kan boka tid med våra redaktörer för individuell manuscoachning på Bokmässan. DS  

Anna Svedbom
Editorial Manager

________________________________

Förlaget Harlequin AB Nordic Group
Industrigatan 4A, Box 49005
SE-100 28 Stockholm, Sweden
Phone:+46 (0)8 505 511 00

Direct: +46 (0)8 505 511 05

harlequin.se

/Eveline

"Ge-bort-en-bok-dagen" - Lördag 13 sept 2014

12.09.2014 14:56

Hej bokvänner! 

Jag vill dela med mig den inbjudan jag fick av en god vän via mail, att delta i en "Ge bort en bok!"-aktivitet lördag den 13 september. Mer information hittar du nedan. Ett roligt initiativ som jag gärna deltar i och delar med mina vänner :-) /Eveline 

Plats: Överallt i hela Sverige. Och andra länder också om man vill sprida evenemanget. 

 Ni vet alla de där böckerna man läst och som sen bara står i bokhyllan och samlar damm? Visst borde någon annan få läsa dem? 

Nu är det dags igen att ge bort böcker. Det är förstås roligast om många gör det samma dag. Så det blir så där så att bussarna, caféerna, tvättstugorna och arbetsplatserna liksom svämmar över av... böcker och pockande läslust! 


Så här kan det gå till: skriv en liten lapp med texten "Varsågod, att läsa! Ge-bort-en-bok-dagen på fb 13/9-14". Lägg lappen i boken och lägg den på ett bra ställe där någon lässugen lätt hittar den.

Hjälp gärna till att sprida evenemanget! 

Stora bokkramar från Maria (Tomsby) 

 

Bokcirkel i Hökarängen SVT2

03.09.2014 09:52

Kl 20.00 sänder SVT2 från en Bokcirkel i Hökarängen med Kristina Lugn som cirkelledare. Programmet kommer sex onsdagar och kommer att handla om klassisk litteratur, men även samtida verk. I det första program tar de sig an en klassiker, Fjodor Dostojevskijs Anteckningar från källarhålet.

Har någon av er läst den, skulle det vara roligt om ni har möjlighet och vill kommentera Hökarängens samtal. Själv har jag tyvärr inte läst den.

/Eveline


HÖST-BOKFESTIVAL 4-6 SEPTEMBER

02.09.2014 10:19

Tyvärr kunde jag inte gå på denna spännande bilfestival, men lägger in bokhandlarns länk   

https://www.hostfestival2014.blogspot.se/



PÅ AKADAMIBOKHANDELN VÄNGÅVAN I SUNDSVALL

håller de  HÖST-BOKFESTIVAL även i år i dagarna 3

Här kommer en länk till programmet: hostfestival2014.blogspot.se/

Så roligt och spännande - Bokhandlarn i Sundsvall är verkligen en eldsjäl och hela personalen är så fantastisk.

Jag ska försöka planera in ett besök på lördag och lyssna på Elin Olofsson om "Till flickorna i sjön" mtp att vi läste hennes förra bok "Då tänker jag på Sigrid" (se sammandrag 30.03.2014.

/Eveline

HÖSTENS TEMA: KÄRLEK - MAKT - RELATIONER

25.08.2014 22:30

Nu är det snart dags för höstens första läsecirkel

Tisdagen den 9 september startar stadsbibliotekets båda cirklar. 

Cirklarna tycks vara mycket populära! :-) De blev fulltecknade nästan på en gång som anslagen kom ut. Jätteroligt tycker vi...

Tyvärr får inte alla plats, men den som vill läsa böckerna ändå, kan gärna vara med och kommentera sammandragen på bloggen.

Det tycker jag skulle vara intressant och givande, att få med synpunkter från läsare utanför cirkeln. Ju fler infallsvinklar ju bättre!

Jag brukar försöka få in cirkelns sammandrag innan vi ska träffas och pratar om nästa månads bok.

Du hittar min cirkels böcker i bloggen under rubriken "Böcker vi läser/läst i cirkeln".

Båda cirklarna kan du läsa om på: www.sundsvall.se/Uppleva-och-gora/Bibliotek/Service-och-tjanster/-Lasecirklar-pa-Sundsvalls-stadsbibliotek/  www.sundsvall.se/Uppleva-och-gora/Bibliotek/Service-och-tjanster/-Lasecirklar-pa-Sundsvalls-stadsbibliotek/

Efter en lång, het och underbart skön sommar - blir det mysigt att krypa upp i läsesoffhörnet igen.

Välkommen till en härlig bokläsarhöst

//Eveline

 

<< 29 | 30 | 31 | 32 | 33 >>