Blogg

DOLDA GUDAR:en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson

19.02.2022 10:48

Vinnare av Augustriset i facklitteratur 2021 - Juryns motivering:
Fjodor Dostojevskij, Jane Austen, Karl Marx och Toni Morrison har alla gemensamt att de har översatts från andra språk till svenska. Det har även Harlequinböcker och Bibeln. I Dolda gudar tar Nils Håkanson oss på en svindlande tur i översättningarnas landskap och sätter översättaren i centrum. Med finess, humor och ett smittande intresse för språk och stil visar han hur synen på översättning och översättarens roll förändrats genom historien, men att en sak är konstant – översättningen är en omistlig del av textens väg till läsaren, rent av en egen form av litterat

 

 Nils Håkanson har skrivit en mycket intressant bok om översättarens roll i ett historiskt perspektiv.

...forts följer

 

 

 

LONDONFLICKAN av Susanna Alakoski

12.02.2022 21:41

Fortsättningen på Bomullsängeln har jag väntat på och nu har jag läst den. 

Återkommer även här....

BIBELNS KVINNOR av Charlotte Frycklund

10.02.2022 21:18

Bibelns kvinnor: 101 möten med kända och okända systrar

Under 2021 års Bokmässa blev jag nyfiken på boken, efter att ha lyssnat på ett samtal mellan biskop emerita Carolin Krook och Charlotte Frycklund, nätpräst i Uppsala. Lyssna på samtalet här:

bokomslag Bibelns kvinnor : 101 möten med kända och okända systrar              Charlotte Frycklund, nätpräst och författare. - Digitalsnack Social  mediebyrå

Bibelns kvinnor     av    Charlotte Frycklund

Ur baksidestexten: Det finns många kvinnor i Bibeln. Vissas röster är starka, men många gånger vet vi inget mer om kvinnan än hennes namn, ofta inte ens det. Charlotte Frycklund skriver med krispighet och värme så att kvinnorna i Bibeln, som annars ofta bara nämns i en bisats eller presenteras som en del av sina mäns berättelser - blir huvudpersoner och kommer till liv. Charlote Frycklund skriver en typ av brev till de dimhöljda bibliska kvinnorna.

Det är en intrssant och fascinerande skildring och väcker egna tankar och insikter. Av dessa 101 fängslande bibliska kvinnoporträtt och författarens tankar kring kvinnors liv från årtusenden tillbaka, har jag fastnat lite extra för några. För deras personliga egenskapers skull, som kännetecknar var och en av dem: verbal, klok, diplomatisk, vacker, vis, sann, fri, offer, god.

EVA nr 1: Du urmoder, du är verbal och älskar att prata, diskutera, fundera och formulera. När nu Adam inte är så pratsam, så pratar du med ormen. Och så gick det som det gick! Du blev lurad till synd och skam!

MIRJAM nr 16: Du är storasyster till Moses, som din mor gömt i vassen invid Nilens strand. Du väntar tills någon kommer och hittar din bror. En av landets prinsessor lyfter upp Moses och då visar du dig. Du erbjuer dig att hitta en hebreisk mamma och sedan kommer du med din och Moses mamma till prinsessan. Du är klok, driven, stark, har kontroll och är en given ledare. När det är dags för Israels folk att gå genom öknen, är du en av ledarna. 

AVGAJIL nr 33: Du är gift med en rik man som är elak, otrevlig och kränkande mot alla, även mot kung David. Du beger dig till kungen med ett överdåd av mat och håller ett imponerande tal. Din uppgift är att "sopa upp efter din makes utbrott", vilket du gör med stor diplomati. Och en hel del kvinnlig list. När din make dör förelsår kung David att ni ska gifta er, vilket ni gör. Kung David har också ett hetsigt humör och du får fortsätta med din diplomati.

AVISHAG nr 39: Du hämtas från ditt hem för att vårda kung David på hans dödsbädd. Du har tålamod, styrka, urskillningsförmåga och erfarenhet, trots din ungdom. Men när kung David är död förpassar maktens män dig åter til bakgrunden, till inventarierna, som vilket vårdbiträde som helst idag. Vård är kvinnligt, oviktigt och nämns inte, däremot ditt utseende, att du var vacker. 

DROTTNINGEN AV SABA nr 41: Du längtade efter kunskap redan som barn och söker visheten. Du hänvisas till kung Salomo och beger dig dit med ditt stora följe. Med prakt och överdåd för du vill bli väl mottagen. Och det blir du. Ni möts på många niver. Han märker att det går att ha intellektuellt utbyte med en kvinna och du att det finns visa män.

SUSANNA nr 57: Du är gift med en god man, har goda föräldrar, är from och vacker och på väg att ta dig ett skönt bad. Men som i så många bibliska trädgårdar lurar faran mitt i idyllen - två män står bakom ett träd och spionerar på dig. De är högt uppsatta domare i staden och planerar att våldta dig. De hotar med att säga att du har en älskare om de inte får dig. Men du har sinnesnärvaro och skriker så att folk kommer springande. Männen anger dig och du döms till döden. Räddningen kommer genom en ung man, Daniel, som tänkt ut en lösning. Båda männen tillfrågas vilket träd de gömde sig bakom, när de upptäckte dig med din älskare. De säger olika träd, vilket räcker som vittnesbörd. Männen avrättas i stället för dig. Sanningen segrar. 

HERODIAS DOTTER nr 69: Hur tänkte du när du beställde Johannes döparens huvud på ett fat? Du har vuxit upp med din mamma och litar inte på någon annan. Utseendet är viktigt och du vet att ni bor bra, bekvämt i Herodes palats, så länge som Herodes är nöjd. En kväll dansar du bättre än någonsin och Herodes säger:"Du får vad du vill". Du vet att din mor avskyr Johannes Döparen och ber om hans huvud på ett fat! Vilken avskyvärd handling du utför för att tillfredsställa din mors maktbegär. Men där förändras du också, du inser vad du gjort, din mors makt är bruten och du lever vidare friare

KVINNAN SOM BEGÅTT ÄKTENSKAPSBROTT nr 75: Du, namnlösa kvinna, utanför templet, är anklagad och egentligen redan dömd på förhand. Ett offer! Du och många andra kvinnor har hamnat i rampljuset för att deras namn nämns i samband med sex. Borde du stenas! Men enligt de klassiska orden: "Den som är utan synd ska kasta den första stenen", får till följd att alla lägger ner sina stener och går därifrån. 

CLAUDIA nr 99: Du är från överklass och växer upp instängd och olycklig i dina privilegier. Du kan knappt röra dig fritt, så fullt är ditt liv av rikedom. En dag blir det förmycket och du smyger ner till en flod. Människor har samlats där i kärlek och gemenskap i närhet och utan rädsla. Du blir en av dem, hittar friheten, godheten och kärleken. Du har pengar och en längtan efter att göra gott. Dina hjälpinsatser är fyllda av empati och goda gåvor. 

Avslut: Alla 101 kvinnorna är värda att läsas om!

//Eveline

GOD NATT MADAME av Carina Burman

02.02.2022 18:35

En roman helt i min smak, med verklighetsbakgrund som utspelade sig under andra hälften av 1700-talet, från maj 1771 -- december 1790. Baksidestexten börjar så här: Året är 1790. Utkastad från Gustaf III:s hov börjar Anna Charlotta von Stapelmohr, gift Schröderheim teckna ner sina minnen. Hon hade allt - och förlorade det. Kvick, litterär och ironisk gör hon upp med sina fiender och rannsakar sitt eget hjärta och sina kärlekar. 

God natt Madame                Carina Burman på Bokmässan i Göteborg 2019

God Natt Madame     av  Carina Burman

Ur baksidestexten: Anna Charlotta von Stapelmohr var nära vän till Bellman (läs Carina Burmans Bellman:biografin), gift med kungens gunstling Elis Schröderheim och själv en viktig kulturpersonlighet. Detta är en roande, sorglig och nästan sann roman om en kvinna som inte lät sig begränsas.

Exakt därför blir jag alltid så fascinerad och lycklig när jag läser historiska romaner, som lyfter fram och skildrar kvinnor, som haft mod och möjlighet att tillföra sitt liv och leverne det de själva önskade sig, trots de hårt manliga strukturer, som begränsat, förminskat och "låst in" kvinnor i alla tider. 

Inledning på sid 5Hennes hus blev samlingsstället för det bästa sällskap, och en skola för den goda tonen, den sanna belevenheten, den anständiga glädjen. Man skockades omkring henne. Så beskrevs Anna Charlotta av en av sina väninnor, Elsa Fougt född 1744, död 1826, som var en svensk boktryckare. Hon var medlem i Stora Amaranterorden, inom vilken hon höll ett minnestal över Anna Charlotta von Stapelmohr.

Vi får följa den levnadsglada och frejdiga Anna Charlotta från 17 års ålder och 20 år framåt. Hennes poetiska ådra beskrivs och hennes starka längtan efter barn.  Carina Burman skriver så tydligt fram denna jag-berättare, med Anna Charlottas egen "röst", där läsaren kan höra hennes skiftningar i humör och tonläge. Författaren har gjort grundlig research och väver skickligt ihop verklighet och dikt. Jag kan riktigt föreställa mig hur Anna Charlotta levde, hur det var för henne och hennes man, att vara gunstlingar i Gustav III:s hov. Men också hur utsatt och skör detta var kring den mycket nyckfulle och ombytlige monarken och hans manliga favoriter. Alla dessa teatraliska upptåg medan folket levde i armod. 

Språket är fantastiskt, vackert, frejdigt, litterärt och poetiskt. Dessutom blandades svenskan lite kokett med många franska uttryck på den tiden, t.ex. s37) "Minnet är en lustig filou" (filur :-). Trevligt med att varje kapitel inleder med poetiska strofer, av bl.a. Johan Henrik Kellgren, Catharina Charlotta Swedenmarck och Carl Michael Bellman.

Intressant:Två av Anna Charlottas övriga väninnor var Beata Théel och Hedvig Ulrica de Geer. De finns inte på wikipedia under eget namn, dock under sina mäns! På s38) Anna Charlotta läser en bok, som hon hoppades skulle lära henne något om sann höviskhet och kärlekens väsenPrincess de Cléve av Madame de la Fayette skriven 1678. Inget nytt under solen alltså! På samma sida står att hon vill spänna av sig "pocherna" (styvunderkjolar) och "rumpkudden" (ett slags turnyr). s233) Om sorgen att mista ett barn: Sorgen levde kvar längst in i hjärtat som en hård kärna, som inga oljor och parfymer kunde mjuka upp. Resten av mig förblev densamma. Jag var ännu Lotta! s271) I efterordet skriver Carina Burman: Detta är alltså en nästan sann skildring av en intelligent, vitter, frispråkig och kvick kvinna från1700-talet. Men det är en roman.  Författaren använder ordet vitter=boklärd, varför jag länkar till Kungliga Vitterhets Akademien, instiftat år 1753 av drottning Lovisa Ulrika.

Möter berättelsen mitt liv: 2011 läste och diskuterade vi Prinsessan de Cléves i en läsecirkel. Frankrikes president Nicolas Sarkozy hade uttalat sig förklenande om boken och dess läsare. Bokläsare, som förbehöll sig friheten att själv välja sin läsning, protesterade. En knapp togs fram med texten "Jag läser Prinsessan de Cléves", ett motto för klassikerläsning. Och vi läste och tyckte? I mina noteringar står att vi diskuterade 15-1600-talens konventioner, passioner, skam och skuld för kvinnor, dock inte för män! Inget nytt under solen här heller!

Avslut: som framgår är jag i hög grad road av att läsa historiska romaner med möjlighet att länka till mer upplysning. Att läsa vidgar persektiven!

//Eveline

ÆDNAN av Linnéa Axelsson

27.01.2022 13:29

DET FINNS PLATSER KVAR TILL SCEN SUNDSVALLS DIGITALA BOKKLUBB OM ÆDNAN 

ANMÄL DIG till: scensundsvall@riksteatern.se

TISDAG 1 FEBRUARI 2022 KL. 18:00 Intro till boksamtalet 1 MARS kl 18:00 digitalt via zoom.

Bokklubb – Ædnan

Scen Sundsvall

 

Gillar du att läsa böcker och samtala om dem med andra? Anmäl dig till vår omtyckta bokklubb för Scen Sundsvalls medlemmar.
Eveline Santner leder bokklubben med Linnea Axelssons framgångsrika bok Ædnan som belönades med Augustpriset 2018.

Tisdag 1 febr kl 18:00 – 18:30 Introduktion om upplägget
Tisdag 1 mars kl 18:00 – 19:30 Samtal om boken
Måndag 7 mars kl 19.00 – Teaterföreställning på Sundsvalls teater
Onsdag 9 mars kl 18:00 – 19:30 Efter-teater-samtal

Ædnan” är en lyrisk berättelse på vers, om två samiska familjer, en från 1900-talets första halva, och en från dess senare. En väldig bok, mer än 700 sidor, men ordknapp och med mycket luft mellan raderna. Det gör att den inte är tungläst.
Eveline Santners tips: Läs gärna med pauser för bästa behållning av den stora, gripande och viktiga berättelsen.

Träffarna sker digitalt via plattformen Zoom.

 

Den 7 MARS ser vi teatern på Sveateatern och träffas åter för ett "Efter-teater-samtal" 9 MARS.
 
Därefter gör jag en sammanställning av våra intryck och upplevelser.
 
//Eveline

LÄSECIRKEL bok 1) vå 2022; MODERSMJÖLKEN av Nora Ikstena

25.01.2022 18:31

Vid vårens första boksamtal, digitalt pga Corona/Omikron-smittan, som fortfarande sätter stopp för våra fysiska träffar, deltog Anette M, Gunilla Ö, Kerstin S och Eveline S. Annette S-G lämnade synpunkter per telefon. Berit J och Toni O deltog med sina mejl-synpunkter. Så roligt att alla deltar så engagerat i boksamtalen, på olika sätt! En mycket stark och berörande livsberättelse med verklighetsbakgrund, som var så olik vår egen samtids livsvillkor, trots närheten geografiskt. En roman helt i linje med vårens tema: Människans livvsvillkor och avtryck.

bokomslag Modersmjölken      Nora Ikstena.JPG

Modersmjölken av Nora Ikstena

ÖversättareJuris Kronberg - född 1946 i Sverige av lettiska föräldrar, död 2020. Modersmjölken blev hans sista översättning. 

Innehåll i korthet: Direkt efter förlossningen lämnar modern hemmet tills mjölken sinat, för att inte skada sitt barn med en mjölk hon upplever förgiftad, på grund av sin egen bitterhet på livet. Dottern växer upp växelvis hos sin mor och sina morföräldrar. Baksidesinfo: En fertilitetsläkare som hjälpt hundratals kvinnor att bli gravida, men som inte lyckas frammana några moderskänslor för sitt eget barn. En dotter som får kväljningar av den sovjetiska mjölken i skolan. Tillsammans berättara de fram en oupphörligt intressant krönika över Lettlands Sovjetera. Sovjet=Råd.  

En bok som verkligen berörde oss alla och grep tag på flera plan: moderns oförmåga att knyta an till sin dotter; samhällsklimatet mellan människa och stat beskrivs starkt; dotterns strävan att få modern att se livets mening; en skildring av en olycklig persons desperata och apatiska handlingar; en stark mormor-mor-dotter-relation och längtan att få leva sitt liv i frihet utan instränkningar! Vi diskuterade vidare kring det auktoritära och totalitära samhället, som genomsyrar och påverkar alla mellanmänskliga relationer skrämmande negativt.  En bok med ett märkligt, sorgligt slut, dock med hopp om framtiden.

Vi var överens om budskapet: att leva i ofrihet framkallar "dålig livslåga" (Kerstins ord); att människor levde i parallella världar för att dels orka med och dels passa in och inte riskera repressalier, vilket ju modern så grymt hade erfarit s65-67; hur mycket en stat kan inskränka på medborgarnas frihet innan känslan av ofrihet tar över; att Bambi åt upp sina ungar i syfte att bli utsläppt ur buren s109 (metafor); att utforska gränserna mellan liv och död s32; 

Författaren ger en varm gestalning av samtliga karaktärer närmast dottern och modern. Vackra skildringar av miljö och natur t.ex. vid utsiktskullen s90-91, vid floden s205, om "mjölkvägen"/vintergatan s213;  Hur påverkas läsaren av att huvudkaraktärerna inte är namngivna?

Om modersmjölk - se sid 81, 84, 106, 181, 237

Om parallella världar - se sid 29, 31, 40, 185

Om Jesse "Guds gåva"  - se sid 61, 77, 151 

Om lerbarnet - se sid 120, 259

Språket: enkelt, lättläst med korta kapitel; rörig att komma in i innan man inser att berättarna växelvis är dottern och modern; 

Starka meningar: om sorg och längtan s128; om kärlek s132; om liv och död s141; om närhet s156; ; om individens makt s176; om styvmorfar s108, 184;

Starka stycken: om nära döden upplevelse s96-98; om Leningrad s44, 65, 206; om Eremitaget s207; om Berlinmurens fall s260; om mormoderns förtvivlan 164-165

Titeln: stämmer helt med innehållet; 

Omslagsbilden (pocket): mjölk"splaschar" eller stjärnor

Recensioner: Sveriges Radio/Anna Tullberg: En sorglig roman som gör läsaren lycklig; SvD/Kristina Sandberg: Mästerlig roman som väntat på att bli skriven (låst artikel) Expressen/Per Wirtén: Är det rätt att döda sitt barn för att rädda det? Dagens bok/Saga Nordwall: Växelsång om frihet. Lektörsomdöme/Ylva Floreman: Modersmjölken är väldigt finstämd och inkännande. Det är en på alla plan vacker och rikt engagerande berättelse och har inneburit ett internationellt genombrott för Nora Ikstena. Helhetsbetyg 5.

Möter något mitt liv: som barn privata minnen, som vuxen ett oförglömligt besök i S:t Petersburg och Eremitaget. 

Avslut: TACK till TONI i vår cirkel, som tipsade om denna både komplexa och tillgängliga bok -  Modersmjölken - rekommenderas starkt!

//Eveline

NÄR VARGARNA KOM av Charlotte McConaghy

09.01.2022 18:28

Romanen har berört mig på flera plan. Ett starkt, mycket starkt relationsdrama jämsides med ett yrkesliv inom ett område jag inte trodde jag skulle bli så fascinerad av. Kanske pågående klimatkris och människans påverkan på djur och natur, bidrar till min fascination. Jag saxar från baksidestexten: Inti Flynn reser till Scottland med sin tvillingsyster Aggie och ett team av biologer för att försöka återinföra vargar i de avlägsna högländerna. När försöket med vargarna ser ut att lyckas, vänds allt upp och ner, då en av lokalborna hittas död och vargarna kommer att skyllas för detta. Intis syster Aggie lider svårt efter en fruktansvärd incident och pratar inte men tecknar allt hon vill till systern. Inti har ansvar inte bara för vargarna, sin personal, lokalborna utan även för sin systers hälsa. 

bokomslag När vargarna kom            8 major debuts of the summer – BookPage | Discover your next great book!

När vargarna kom    av  Charlotte McConaghy

Översättare: Carina Jansson 

Redan från första sidan fängslas jag av den starka inledningen, vilket bådar gott för en spännande läsning. Tvillingsystrarnas uppväxt i två världar, hos modern i Australien och hos fadern i Canada. Huvudkaraktären är inte som andra. Hon har en helt unik uppfattning om känsel - spegelberöringssynestesi - ett neurologiskt tillstånd. Hjärnan tolkar andras sinnesförnimmelser, människors och även djurs. Det hon ser känner hon och ett kort ögonblick är hon den andra, vars smärta eller njutning blir hennes egen. Författaren beskriver detta så ingående. Det både berör och upprör mig i romanens starka partier. Nästan som att jag också delar karaktärens känsla. 

De ingående beskrivningarna av vargarnas beteende, ensamma och i flock blir för mig en ny, fascinerande och skrämmande kunskap. Hur de tycks interagera med människan. som nu ska släppa ut dem i frihet i ett försök att restaurera ekosystemet från att ha växt upp och levt instängda i djurpark. Det är suggestivt skrivet, som driver upp spänningen i läsningen. Kommer återinföringen att lyckas utan att människor eller "tamdjur" kommer till skada?

Boken innehåller många vackra miljöskildringar s86)Alla små ljud från en skog, från ett ekosystem i balans. s 209)En värld av höstfärger. En bankett. Pappersbjörkar, lärkträd, jättepopplar, städsegröna granar. Wonder Lake, där vattnet skimrade i syrenlila under den purpurfärgade solnedgångshimlen. Över alltihop reste sig den snötäckta toppen på berget Denali, gnistrande vitt och förbluffande stort. Så tjusigt åskådliggjort. 

Ett par exempel på meningar som berör: s286)Under bråkdelen av en sekund är han allting, han är hela världen och den lilla inuti mig är ett universum för oss båda. 334) om vargungarna när de leker. 334-335) Något overklig är huvudkaraktärens psykiska och fysiska råstyrka, visserligen besitter hon många starka egenskaper och har nära till vrede, men...

Språket: lättläst, bra driv och komposition, lätt att ta till sig, lätt att sträckläsa. Jag är annars en "långsam läsare", men den här läste jag snabbt med mina mått mätt och rekommenderar den gärna.

Var möter berättelsen mitt liv? s333) Solen får den vita marken att gnistra och dess värme fyller mina muskler med energi.  Exakt så - må solen snart återkomma med sin värme!

//Eveline

 

PARADISET av Abdulrazak Gurnah Nobelpristagare 2021

26.12.2021 17:13

PARADISET en lockande titel, men vad är Paradiset - ett begrepp, en vision, en dröm eller - ett helvete? Jag har läst boken med tanke på titeln och kan bara tänka mig den vackert beskrivna trädgården (s51) hos "farbror Aziz" och ett par ställen till, där landskapet beskrivs så svindlande vackert, där jag tänker mig att Paradiset kunde ha funnits. Men det vore för enkelt av en författare som vunnit Nobelpriset med Svenska Akademiens motivering: för att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter.

bokomslag Paradiset            Professor Abdulrazak Gurnah - School of English - University of Kent

Paradiset                 av Abdulrazak Gurnah

Översättare: Helena Hansson

För mig är berättelsen fascinerande och bildande. Landet Zanzibar har för mig framstått som ett Paradis, ett resmål där vi kan uppleva sol, värme och en annorlunda kultur. Att landet bär på en så mörk, svår och tung historia med den tyska kolonialiseringen 1885–1919 var jag helt okunnig om. Författaren beskriver flyktingens eller i Yusufs fall den bortlämnade sonens påtvingade livsvillkor, som pant till den rike och mäktige köpmannen Aziz. På grund av faderns oförmåga att klara ekonomin för sig och sin familj, har han lämnat sonen som slav till Aziz. Pojken som alla år i "fångenskap" trodde att fadern en dag skulle komma och lösa ut honom. 

Det är en stark, oförstående grym och mycket berörande livsberättelse. Vacker, märklig, dråplig och annorlunda. Med inslag av vidskepelse, andar och magi. Om stolthet, girighet, hat, vedergällning, brutalitet, frosseri och råa okvädningsord i tilltal till varandra. Om "farbror Aziz" långa, farofyllda och strapatsrika affärsresor med  Magendo inåt landet. Med en blandning av folkslag, förutom tanzanier deltog somalier, araber, indier och kustfolk.

Med sin vackra berättarstil, håller författaren läsaren i sitt grepp, trots alla grymma delar. Jag ville bara fortsätta läsa och få veta pojken Yusufs öde, även Khalils, Aminas, Hamads och "den galna fruns" fördömda tillvaro. 

Skönheten i landskapet: s88) Här var landskapet frodigt av träd och gräs...snart kom han till ett vattenfall...platsen hade något hemlighetsfullt och magiskt över sig, men stämningen var inbjudande och fridfull... s154) Sjöns omgivning vilade i ett mjukt overkligt ljus, violett med en karmosinröd rand av höga klippor och kullar som bildade stränderna.... (karmosinrött så vackert)

Skönheten i språket: s262) Yusufs kärleksförklaring till Amina är "paradisisk". 

Språket: vackert, poetiskt, med lågmäld ton trots höga röster, t.ex. s67) där ledaren för bärarna skriker ut okvädningsord till dem. s68) de omständliga och "smöriga" hälsningsfraserna.

Jag ser fram till att läsa Abdulrazak Gurnahs övriga titlar och börjar med Den sista gåvan, som jag köpt till min Nobelsamling.

Avslut: Jag rekommenderar Paradiset, för den inblick den ger, i geografiska och kulturella skillnader. Kanske leder de val människan gör till Paradiset?

//Eveline

LÄSECIRKEL bok4) hö 2021 Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata

19.12.2021 20:13

I höstens sista digitala läsecirkelsamtal tisdag 14 december med Angelina Arkdag/Folkuniversitetet som teknisk support, deltog Annette S-G, Anette M, Barbro P, Gunilla Ö, Kerstin S och Eveline S. Berit J och Toni O har mejlat sina synpunkter om denna "enkla berättelse med stort allvar", om Keiko Furukura. Enligt bokens baksidestext: Hon var redan som barn annorlunda. Nu är hon 36 år, har aldrig haft en pojkvän och har jobbat i den lilla närbutiken som timanställd i 18 år. Hennes föräldrar är oroliga och önskar att hon skaffade sig ett "riktigt=fast" jobb. Hennes vänner undrar varför hon inte träffar någon och gifter sig. Men Keiko har hittat sitt eget sätt att ge livet mening... 

bokomslag Hur mår fröken Furukura?             Sayaka Murata (Author of Convenience Store Woman)

Hur mår fröken Furukura?   av Sayaka Murata 

Översättare: Vibeke Emond

Handlingen: Vi var överens om att det är en aktuell berättelse som berör på flera plan. De japanska sociala koderna bland vänner och uppförandekoderna som ett butiksbiträde ska följa, är olikt våra och känns begränsande. 

Keiko får som barn ganska hårdhänt insikt om att vara "annorlunda" och missförstådd av omgivningen. Även av sina närmaste, förutom sin yngre syster, som alltid hjälper Keiko att hitta svar och lösningar på den livsföring hon måste välja för att anpassa sig. Hon iakttar omgivningen och härmar den på ett fantastiskt sätt, för att smälta in i det som bedöms som "normalt". Keiko har problem med att inte kunna urskilja nyanser i de sociala koderna, men hennes  största bekymmer är att hon inte får vara den hon är. Alla har synunkter på allt kring henne, vilket gör att hon börjar må dåligt. Bara i butiken känner hon sig trygg och behövd. Hon känner sig mer värdefull som "butiksbiträde" än som människa och utför sitt arbete med energi, punktlighet, exakthet och harmoni. 

Keiko får "hjälp" av en lika missförstådd manlig fd arbetskamrat, som erbjuder henne en lösning som skulle gynna dem båda i detta "råa och brutala samhälle", som inte har plats för den som inte anpassar sig. Att tillsammans bryta detta mönster, omänskligt för båda könen. Vad det innebär ska jag inte avslöja här. Men så mycket kan jag säga, att mannen skulle gynnas mest! Och slutet känns befriande!

Språket är enkelt, lättillgängligt och lättläst - saknar kapitelindelning men har ändå avgränsningar, som bidrar till en lättsam läsning. 

Titeln: vi tycker att den engelska översättningen Convenience Store Woman (på japanska Kongini Ningen = Närbutik Person) är bättre än den svenska. Och ger oss själva ett uppdrag till nästa cirkel: Tänk ut en "bättre" svensk titel!

Omslagsbilden: En "påse" med nudlar från en närbutik.

 Recensioner : jag hittar inga i dagstidningarna, men ett par privata bokbloggar: feministbiblioteket, kajsasbokblogg samt lektörsomdöme av Hanna Gunnarsson, som jag citerar ur: "Murata skriver om modet i att våga vara sin egen person fullt ut och att inte försöka förändra sin personlighet bara för att möta andras förväntningar på hur man bör vara".

Var möter berättelsen mitt liv: om anpassning...det är något alla människor gör mer eller mindre! Sensmoral: Hur långt kan vi gå för att anpassa oss till andra, eller acceptera avvikelser?

Avslut: Är Hur mår fröken Furukura? Japans svar på Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av den skotska författaren Gail Honeyman? Eller vice versa! I alla fall handlar båda om "modiga annorlunda överlevare"! 

//Eveline

FETTPÄRLAN av Guy de Maupassant

06.12.2021 16:15

I en av romanerna jag nyligen läst (minns dessvärre inte vilken) hänvisade författaren till denna lilla BOKPÄRLA - en klassiker lika aktuell nu 2021 som 1880, då den skrevs. Det är otroligt hur en viss sorts litteratur aldrig åldras - litteratur som bygger på det mänskliga psyket och det mänskliga beteendet går dessvärre aldrig ur tiden. Efter metoo-rörelsen 2017 är den aktuellare än någonsin.  

Fettpärlan / Guy de Maupassant ; översatt och återberättad av Eva Alexandersson och Busk Rut Jonsson ; bilder av Carina Länk.        

Fettpärlan         av  Guy de Maupassant 

Översättare: Marie Berthelius / Ingvar Johansson

Denna klassiker har utgivits flera gånger sedan 1880 och den bok jag läst är från 1996 i översättning av Eva Alexandersson och Busk Rut Jonsson med bilder av Carina Länk. En lånebok från stadsbiblioteket i Sundsvall, men som jag ska köpa när den kommit in på bokhandeln igen. Novellen är författarens debutverk, men det känns som om han redan var en fullkomlig mästare. Och visst ger omslagsbilden i denna utgåva en direkt inblick i berättelsen. Även nyutgåvan, som jag väntar på, har en omslagsbild som leder till innehållet. Det gillar jag!

Fettpärlan är en långnovell och handlar om tio människor från olika samhällsklasser hopträngda i en vagn. Det som förenar dem är att de är på flykt under fransk-preussiska kriget 1870-1871. Här finns tre högt uppsatta, rika män med fruar, två nunnor, en antirojalist och Fettpärlan, en ung prostituerad. Hon har fått sitt öknamn pga extrem fettma. Ingen i vagnen vill ha något att göra med henne, men hon är den enda som har med sig matsäck, som hon gärna delar med sig av. När hon gör det accepteras hon ovilligt som en i sällskapet. Hungern är en stark drivkraft. 

Men vad som sedan händer, när Fettpärlan efter påtryckning tvingas till något hon inte själv vill, ska jag inte avslöja här - det förtar läsningen för den som lockas att läsa den av min korta beskrivning. 

Jag tycker mycket om den! Den är realistisk, dagsaktuell och speglar mänskligheten i all dess litenhet!

Möter något mitt liv: Ja, nog har jag stött på innebörden i ordspråket "Otack är världens lön".

//Eveline

 

<< 8 | 9 | 10 | 11 | 12 >>